06.12.2024 od O.v. 0 Komentarji
Špinačna smrečica
Sestavine:
Mešanica špinače
● 2 ½ skodelice (75g) sveže špinače
● ⅓ skodelice (85g) rastlinskega mleka, segretega
● 1 žlica mešanih italijanskih zelišč
● 1 žlica posušenega česna v prahu ali samo več posušenih zelišč
Testo:
● 2 - 2 ½ skodelice (250g - 310g) večnamenske ali krušne moke (začnite z manj in po potrebi dodajte več moke)
● ⅓ skodelice (85g) veganskega masla, sobne temperature
● 2 žlici (30g) limoninega soka
● 2 žlici (25g) granuliranega sladkorja
● 2 čajni žlički instant kvasa
● Žlica do dve, soli, če uporabljate nesoljeno maslo
Premaz:
● 1 žlica veganskega masla
● 1 žlica svežih ali posušenih zelišč, kot so origano, rožmarin ali druga zelišča
Postopek:
Priprava mešanice špinače: Dodajte špinačo, toplo mleko, zelišča in začimbe v globoko skledo ter z mešalnikom zmešajte. Lahko uporabite tudi stojni mešalnik. Ker tekočine ni veliko, morate malo pobrati stranice mešalnika.
Priprava testa: Dodajte mešanico špinače in vse druge sestavine testa v strojni mešalnik (s pritrdilom za testo) ali veliko skledo. Če uporabljate strojni mešalnik, gnetite testo 5-10 minut. Če mešate ročno, sestavine v skledi zmešajte z veliko leseno žlico. Testo prestavite na rahlo pomokano površino in gnetite, dokler ni gladko.
Testo naj bo lepljivo, vendar se ne sme prijemati stranic sklede. Če je testo lepljivo, dodajte malo več moke in spet pregnetite. Če je testo pretrdo ali suho, dodajte malo mleka in spet pregnetite.
Postavite testo v čisto skledo. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite na toplem 1-2 uri ali dokler se ne podvoji.
Sestavljanje "Pull-Apart" kruha v obliki drevesa: Razdelite testo na 24 enakih delov. Vsak del oblikujte v gladko kroglico.
Na velik pekač položite list papirja za peko.
Kroglice testa razporedite v obliki božičnega drevesa (vključno z deblom drevesa) na pripravljenem pekaču. Med vsako kroglico pustite malo prostora, saj se bodo razširile.
Pekač pokrijte s kuhinjsko krpo. Pustite, da "Pull-Apart" kruh v obliki drevesa počiva na toplem 1-2 uri ali dokler se testo spet ne dvigne.
Pečenje in postrežba "Pull-Apart" kruha: Ko je kruh pripravljen za peko, segrejte pečico na 180°C.
Kruh pecite 22-28 minut ali dokler površina ni enakomerno zlato rjava in strani vsake kroglice so videti pečene.
V mikrovalovni pečici ali na štedilniku stopite maslo. Zmešajte ga z zelišči v majhni skledi. Masleno mešanico nanesite na kruh, ko je še topel.
Opombe: Če uporabljate navaden kvas, ga predhodno zmešajte z 2 žlicama tople vode in ščepcem sladkorja. Počakajte, da začne peniti, nato ga uporabite v receptu.
Komentarji